3 sorters enkla smörkrämer

Smörkräm är jättelätt att göra, kräver inga avancerade ingredienser och varken ugn eller spis. Skål och slev fungerar utmärkt! Smörkräm kan användas till allt från tårtfyllning till att toppa cupcakes med och kan varieras i det oändliga. Här visar jag recept på vanilj, choklad och hallon, men man kan naturligtvis byta ut dessa mot vad man känner för. Jordgubb kanske? Eller nutella?

 

Vaniljsmörkräm

120 g rumsvarmt smör
300 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk mjölk

Lägg i smör och blanda detta lite. Lägg i ca 2/3 av florsockret och efterhand vaniljsockret. Lägg i hälften av mjölken en matsked i taget. Lägg i resten av florsockret och efterhand resten av mjölken lite i taget. Blanda detta ordentligt. Detta är en helt underbar kräm som är ljus, lätt och underbart god. Den är väldigt söt dock så om man inte gillar när det är för mycket sött så kan man använda denna som topping för en cupcake som är lite surare, kanske något med bär i. Själv ska jag toppa denna på en vaniljcupcake med choklad i så jag ska ha det ganska sött. Jag gör dock minicupcakes vilket är lite lättare att äta. För minicupcakes, halvera receptet.

 
Chokladsmörkräm
För choklad, följ receptet ovan men lägg sedan till ca 5 msk kakao och 1 msk mjölk till.
 

Hallonsmörkräm

110 g rumsvarmt smör
1,2 dl Hallonsylt, eller motsvarande
½ tsk Vaniljsocker
4.7 dl florsocker

Vispa smöret lite och lägg sedan i resten av ingredienserna. Blanda ordentligt och glöm inte att skrapa runt kanterna för att få med allt. Snabbt gjort och en supergod frosting!

 

Smörkräm går också utmärkt att frysa in, vilket är perfekt när man har mycket att förbereda och vill fixa det mesta långt innan. Lägg bara in den i små plastpåsar och kasta in de i frysen. Ett tips är att platta till påsarna så tinar de snabbare. Därefter är det bara att ta fram de när man vill ha dem, tina och vispa upp de lite så är de så gott som nygjorda!

Supertråkig bild jag vet, men här är alltså vanilj, hallon och choklad! 

 

Kommentera här: