We're getting closer...

Hejhopp!
Efter ett par riktigt galna veckor har små ögonblick av lugn och ro börjat infinna sig igen. Tack och lov! Det har varit en hel del plugg och stress och helgerna har varit fyllda av andra aktiviteter. Förra helgen var jag till exempel på min sista lub-helg. Det var superkul men väldigt tråkigt att det nu är slut med sådant! Men det är bara att blicka framåt.
 
Igår skrev jag matte-nationella i ca 4 timmar, något som jag har spenderat hela veckan med att stressa över. Men nu är det slut och jag tror att det gick ganska bra ändå, även om det inte riktigt kändes så när jag satt där. 
 
Den här dagen har varit väldigt lugn och kommer att fortsätta så. Jag har fortfarande lite skolarbete som måste göras klart men jag känner inte samma press på det, så det är lite lugnare. 
 
Nu har det föresten verkligen blivit sommar, vilket man ser på trädet utanför vårt hus:
 
En ganska dålig bild, men trädet är verkligen jättefint!
 

Ha en bra lördag allihopa!

Fullbokat

Hej hopp! 
Den här långhelgen har varit sjukt fullproppad med grejer! Jag har spenderat dagarna på församlingsgården med en massa planering (och fika och roligheter också förstås) och morgnar och kvällar med plugg, plugg, plugg. Jag var så trött igår att jag gick och lade mig 7... 19.00!! Fattar ni? Jag har inte sovit vid den tiden sedan jag var typ 2 år, haha. Fantastiskt skönt var det dock, men då fattar ni hur trött jag var. 
 
Den här dagen har inte varit lika fullproppad, men nog har jag haft saker att göra alltid. Det är tur att det är så roligt! Eller, allt utom plugget då... Planeringshelgen avslutades i alla fall med en gudstjänst och en festlunch på Evy's. Jättetrevligt! Jag har dessutom hunnit med en långpromenad i det otroligt vackra vädret idag. Oj vad jag har saknat att gå i skogen! Nu är all snö borta så nu kan jag äntligen börja cykla där på morgnarna till skolan också. Jag tror till och med att jag ska försöka ta mig ut på en löprunda i morgon bitti...
 
Såhär har jag sett ut idag i alla fall
 
Den otroligt fina blusen hade min morbrors sambo köpt till mig och systra mi när hon var på Fillipinerna. Grymt snygg!

Chokladmaränger

Innan jag blev sjuk hann jag baka lite grann, och denna gången blev det chokladmaränger. Mamma hade lagat fiskgratäng och fick några äggulor över, precis så många som behövdes till det här receptet vilket passade perfekt!
 
Jag har faktiskt aldrig gjort maränger förut så jag var lite smånervös, men det var inte alls så svårt som jag trodde! Jag ville göra en liten tvist på receptet ändå och såg att man kunde lägga i lite hackad choklad om man ville, och choklad är ju alltid rätt! Den smälte dock direkt så om man vill ha små chokladbitar istället för rena chokladmaränger så ska man nog inte röra om så mycket. Annars kan jag verkligen rekommendera detta, supergott var det, och det blev en helt ny smak också jämfört med vanliga maränger!
 
Receptet (taget från "Rutiga kokboken", typ världens bästa kokbok):
 
Tid: ca 1 1/2 tim
Ca 30 st
Ugnsvärme: 100-125°
 
1 dl äggvitor (3 st ägg)
1 1/2 dl socker
1 1/2 - 2 dl flisad blockchoklad (jag använde ca 50 gram mjölkchoklad)
(5 droppar nypressad citron eller matättika)
 
Hårda maränger (varmvispad smet som passar bra till tårtbottnar som ska ligga samman länge, maränger med mandel, marängkransar m.m)
 
1. Häll vatten i botten av en kastrull och låt det sjuda upp. Ställ en rostfri bunke ovanpå kastrullen. Var noggrann med att skålen står stadigt.
 
2. Blanda äggvitorna, sockret och eventuellt citronen eller matättikan i skålen. Jag använde ingen matättika eller citron denna gång, jag var lite osäker på om det skulle passa med chokladen.
 
3. Vispa med kraftig visp eller elvisp tills smeten är fast, seg och blank. Vattnet i kastrullen får bara sjuda under vispningen. 
 
4. Flisa blockchokladen och blanda den med smeten. Vill man ha hela chokladbitar och inte en chokladsmet så vispa bara lätt med en gaffel för att chokladen inte ska smälta samman med smeten.
 
5. Klicka eller spritsa ut smeten till toppar, kransar m.m direkt på bakplåtspapperet. Grädda marängerna mitt i ugnen 45-60 minuter beroende på marängernas storlek. Jag hade väldigt små maränger så mina var färdiga redan efter 40 min. De är färdiga när de känns torra och lätt lossnar från papperet.
 
Tips! För att marängerna ska hålla sig hårda är det bäst att förvara de i en plåtburk eller något liknande. Förvaras de i plastlådor kommer de att mjukna och bli väldigt sega i konsistensen efter ett tag. Mjuka kakor i mjuka lådor och hårda kakor i hårda lådor!
 

Liknande inlägg